Alexandra Rosenlew förnyade mästerskapet i FM i Esbo

FM i Luftgevär- och pistol 3.–5.3. Esbo

FM i luftgevärs- och pistolgrenar startade på fredagsmorgonen i Esbo på Väderbackens luftgevärsbana. De bästa finländska skyttarna har anmält sig till mästerskapen, arrangerad av Esbo Skytteföreningen (ESF) – 149 gevärs- och 135 pistolskyttar. I Esbo tävlades det i Sportskytteförbundets alla 10 m grenar.

Av SFS skyttarna tog förutom Alexandra Rosenlews (ESF) brons och guldmedalj vann Cristian Frimans (ESF) finska mästerskapet i herrarnas 10 m luftgevärstävling 3×20 sk. Lasse Kurkela (RS) bronsmedalj i H20 luftpistol 60 sk. Lumi Saikkonen (RS) vann två medaljer i luftpistol, guld i D16 40 sk, silver

Toppskyttarna för herrar, damer, pojkar och flickor åkte nästan direkt från FM-Esbo till Tallinn, där den första tävlingsdagen av 10 m luftgevärs- och pistol-EM-tävlingarna skjuts nästa tisdag.

En av dem som har blivit vald till EM är Alexandra Rosenlew från Esbo Skytteförening. Den här gången enda representant från SFS. Alexandra slutade som trea i sin egen klass D20 på fredagen  med resultatet 623,6. i finalen 256,5. På lördagen i damtävlingen gick det bättre. Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) försvarade sitt mästerskap från förra året i damklassen.

I H20-seriens luftpistol på fredagen vann Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) grundtävlingen efter att ha skjutit 561 poäng. Otso-Aadolf Ahokangas (KokMAS) blev tvåa med 548 poäng. Till sist slutade de trea och fyra medan Iivari Kelhä (Rauman Seudun Urheiluampujat) och Leevi Intonen (Vammalan Seudun Urheiluampujat) gick vidare till guldmedalj matchen.

Kelhä slog Intonen i guldmatchen med 17–13 och vann FM-guldet, bronsmedaljen gick till Lasse Kurkela.

Vilja-Alina Ahokangas (Kokkolan Metsästys- ja Ampusamseura) gjorde det bästa resultatet i grundtävlingen i D20-seriens luftpistol med 556. Hon mötte slutligen Lumi Saikkonen, från Esbo som representerar klubben Raseborgs Skyttar, i guldmatchen. Resultatet i Saikkonens grundtävling var 540. I guldmatchen var Ahokangas bättre än Saikkonen med 16–10 silver för Lumi Saikkonen.

I herrarnas luftgevär i grundtävlingen 60 sk placerade sig Sebastian Långström på 3. plats, i herrarnas final tog Cristian Friman en 5. plats och Sebastian Långström 8. plats

Damer luftgevär

Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) var i bra form i damernas grundtävling. Hennes poäng var 628,3, men han diskvalificerades vid inspektion efter jackan och sköt därför inte i finalen. Luftgevärstävlingen vanns däremot av Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening), som förnyade sitt mästerskap från förra året. I guldmedalj matchen slog hon Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), den första i grundtävlingen. Ställningen var jämn 14-14 före sista skottet. Rosenlew sköt på 10,8 poäng och firade sin seger.

– Jag visste att det var ett bra skott, log Rosenlew efter loppet.

– Det var en jämn kamp med Marianne. Det var en jättebra avslutning av mig, och naturligtvis var jag ju tvungen att försvara fjolårets mästerskap!

Rosenlew kommer att representera Finland vid EM i Tallinn i flickserien. Tävlingen är redan på tisdag.

– Jag åker till Tallinn på väldigt gott humör, sa Rosenlew.

Henna Viljanen (KSF) var tredje i grundtävlingen, hon blev 4. i finalen.

Lumi Saikkonen vann finska mästerskapet i D16 luftpistol med poängen 351 på söndagen.

De tre dagar långa mästerskapen avslutades på söndagskvällen med värdklubbens Cristian Frimans finska mästerskap i herrarnas 10 m luftgevärstävling 3×20 ls. Frimans vinstpoäng var 596 poäng. Riku Koskela (Pohjois-Hämeen Ampujat), som slutade på silver, hade samma resultat, men han hade ”tio poäng” mindre än Friman (49–48).

Sportskytteförbundets juniortränare för gevär Joni Stenström sa att det finska juniorlaget åker till EM i Tallinn med gott humör och väl motiverade:

– Vi har ett bra lag på väg till spelen, och alla är i bra form efter ett lyckat uppladdningsläger sa Stenström.

Finlands Sportskytteförbund har nominerat tio idrottare till EM, alla gevärsskyttar. Rörliga mål är inte med i Tallinns tävlingsprogram den här gången. Första tävlingsdagen i Tallinn är tisdagen den 7. mars.