Fina framgångar i EM i Wroclaw i Polen 5.–18.9.2022 i gevär och pistol 50 m, 25 m.

EM i Wroclaw i Polen 5.–18.9. i gevär och pistol 50 m, 25 m.

Guld i partävling för finländska gevärsskyttar och SFS. 

Finland vann guld i juniorernas partävling 50m miniatyrgevär 3×20 sk när EM i 25/50m gevär och pistoldiscipliner i Wroclaw, Polen. Senare kom ytterligare en fjärdeplats i partävlingen i ligg för samma par.

Vid EM i gevär och pistol på 25/50 meter i Wroclaw, Polen, sköts pojkarnas och flickornas 50 m miniatyrgevärs partävling på lördagen 8.9.

De finländska lagen i partävlingen 50m miniatyrgevär 3×20 sk var Finland 1. (Aleksi Kasi, Isonkyrön Metsästys ja Ampumaseura– Viivi Kemppi, Myllykosken Ampujat) och Finland 2. (Lauri Syrjä, Asikkalan Ampumaseura – Alexandra Rosenlew, Esbo Skytteförening).

I den första delen av kvalet sköt varje lag 90 skott, eller 45 skott för båda skyttarna, med 15 skott från knästående, liggande och stående. Finland 2:s andra lags poäng var 873 (Syrjä 433, Rosenlew 440).

Finland 2. slutade sjua och nådde den andra etappen av kvalet bland de åtta bästa. Finland 1 slutade nia. 

Finland 2 avancerade magnifikt till guldmedaljmatchen när de sköt bästa resultatet 582 p i den andra etappen av kvalet. De mötte Tjeckien, som gjorde samma resultat, i guldmedaljmatchen. Rosenlew och Syrjä sköt 291 poäng var.

Syrjä och Rosenlew var i bra form, då de slog Tjeckien med 16–12 och kunde börja fira EM guldet.

– Det var en bra tävling i dag. Jag fick inte ut det bästa av morgonkvalet, men som tur var sköt Alexandra bättre och vi kunde avancera. I den andra delen sköt vi båda bra, och det kändes bra attavancera till guldmatchen, kommenterade Syrjä.

– I guldmatchen sköt jag avslappnat och det fungerade bra. Båda gjorde ett bra jobb och vi förtjänade att vinna. Det var fantastiskt att vinna guld på första EM! Det gick bra och jag var nöjd med mitt eget skytte. Kunde inte ha gått bättre i den här tävlingen. Jag blev lite besviken i liggande när jag inte längre fick de där bra tiorna, sammanfattade Alexandra Rosenlew sin minnesvärda dag. 

Efter den framgångsrika tävlingen i 3 ställningar sköts ännu partävlingen i liggande 50m miniatyrgevär, där de finska lagen var Finland 1 (Aleksi Kasi – Aino Nenonen, Simpeleen Hahlo) och Suomi 2, där sköt Syrjä och Rosenlew, som hade vunnit guld vid EM ett ögonblick tidigare.

Kategorier:
Allmänt