Utmärkta resultat för SFS skyttar i Swedish Cup

Svenska Finlands Sportskytteförbunds skyttar tog 3 medaljer i Swedish Cup. Lumi Saikkonen från Raseborgs Skyttar har gjort stora framsteg, hon tävlade i klassen D20 luftpistol och vann guldmedalj sista tävlingsdagen, Lumi tog finalplatser alla tre tävlingsdagarna. Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) vann också guldmedalj i H20 klassen för luftpistol och tog också tre gånger finalplats. Alexandra Rosenlew tog en bronsmedalj och också finalplats alla tre dagarna. Alexandra överskred också resultatmässigt EM kvalgränsen (MCS) en gång. Finland tog sammanlagt femton medaljer.

Ett stort antal finländska och finlandssvenska sportskyttar deltog i Swedish Cup, som arrangerades i Sävsjö 4.–6.1.2023. Det är en internationell luftvapentävling som traditionellt hålls i början av januari. I alla klasser skjuts tre tävlingar på tre tävlingsdagar.

Swedish Cup arrangerades första gången 2005. Det hölls inte 2020 och 2021 på grund av koronaviruspandemin. De flesta idrottarna i svenska cupen kommer från värdlandet Sverige, Finland och Norge. Det finns också konkurrenter från Danmark, Storbritannien och Australien. Swedish Cup arrangerades första gången 2005. Det hölls inte 2020 och 2021 på grund av koronaviruspandemin.

Samtidigt är svenska cupen en av SAL:s EM granskningstävlingar. Europamästerskapen i luftgevär och luftpistol kommer att hållas i Tallinn, Estland den 5.–13. mars. Idrottaren måste nå MQS/MCS-gränsen minst två gånger i förutbestämda granskningstävlingar. MCS är den minsta gränsen på grund av vilket valet beaktas. MQS är den lägsta resultatgränsen som garanterar säkert val om det finns färre än tre som överskridit gränsen.

På öppningsdagen tog Finland fem medaljer. Vinnare blev Aleksi Leppä, Ella Hakala och Marjo Yli-Kiikka, silvermedalj vann Viivi Kemppi och bronsmedalj för Alexandra Rosenlew Esbo Skytteförening.

Sebastian Långström (Raseborgs Skyttar) missade knappt finalen

Aleksi Leppä (HAS) fortsatte sitt självsäkra skytte i Sävsjö från i fjol och var etta i herrarnas luftgevärstävling med poängen 628,1. Riku Koskela, som representerar P-HA, var sexa med 623,6 poäng. Sebastian Långström (KSF) missade med nöd och näppe de åtta bästa finalerna när han slutade nia med 621,6 poäng. Cristian Friman (ESF), som har återhämtat sig från sin fotledsoperation, återvände till den internationella racingscenen efter ett långt uppehåll. Han fick 614,9 och slutade på 18:e plats. Leppä kvalificerade sig för guldmatchen i finalen, där han mötte Sveriges Marcus Madsen. Till slut vann Leppä med 16–10. Koskela slutade sexa.

Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) trea i finalen i D20 luftgevär

I N20-klassen för dam juniorer luftgevär sköt Alexandra Rosenlew (ESF) och Minea Terkola (SaSA) 625,3 respektive 624,9 i grundtävlingen. MCS-gränsen för flickor är 623,4 och MQS-gränsen är 626,8 poäng. Rosenlew slutade trea och Terkola sexa i finalen.

Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) sexa i finalen M20 luftpistol

Lasse Kurkelas (RS) resultat i luftpistol M20 var näst bäst i grundtävlingen (562). Han slutade sexa i finalen. I pojkarnas luftpistol är MCS-gränsen 570 poäng och MQS-gränsen är 572 poäng.

Lumi Saikkonen (Raseborgs Skyttar) fyra i N20 luftpistol

Ella Hakala (IMAS) och Lumi Saikkonen (RS) fick 551 i luftpistol N20 och slutade trea och fyra i grundtävlingen. MCS-gränsen för tjejer är 564 och MQS-gränsen är 566 poäng. Hakala besegrade Storbritanniens Emilia Faulkner med 16–2 i guldmatchen. Saikkonen slutade fyra i finalen.

Swedish Cup fortsatte torsdagen. Finland vann fem medaljer på öppningsdagen i onsdags, i dag var det åtta: Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) vann pojkarnas luftpistol övriga medaljörer var Vilja-Alina Ahokangas, Marjo Yli-Kiikka, Ella Hakala, Viivi Kemppi, Marianne Palo, Arvo Harmaajärvi och Aleksi Leppä.

Sebastian Långström åttonde i finalen herrar luftgevär.

Aleksi Leppä (HAS), som vann herrarnas luftgevär i går, var också i bra form i dag. I går sköt han 628,1 poäng i grundtävlingen, men i dag noterades han för hela 630,4 poäng. Leppä förbättrade sjuåriga FR i Juho Kurkis namn med 0,2 poäng. Hans set var 105,5+103,5+105,8+105,1+105,3+105,2. Aleksi blev slutligen trea i finalen i herrarnas luftgevär. Sebastian Långström (KSF) förbättrade med 4,4 poäng från gårdagens grundtävling med poängen 626,0 idag. Riku Koskela (PHA) förbättrade också sig från öppningsdagen: resultatet på 624,2 var 0,6 poäng bättre än igår. Koskela blev fyra och Långström åttonde i finalen.

Henna Viljanen (KSF) sköt 623,7.

Viivi Kemppi (MA) och Marianne Palo (IMAS) sköt ett bra resultat 627,1 i damernas luftgevärstävling. Båda förbättrade från i går, där Palo sköt 626,7 och Kemppi sköt 625,4 poäng. Henna Viljanen (KSF) sköt 623,7 idag. Kemppi förlorade i gårdagens guldmatch mot Norges Mari Lövseth med 14–16. Palo var sjunde. I dagens final kämpade Kemppi sig till guldmatchen igen och Palo slutade trea. Kemppi kämpade nu om segern med Sveriges Isabelle Johansson. Landskampen slutade med att Johansson vann med 17–9.

Alexandra Rosenlew (ESF) sjua i finalen i D20 klassen.

I N20-klassen för luftgevär sköt Alexandra Rosenlew (ESF) i dag 623,7. Hennes resultat i går var 625,3. Tuulevi Suomus (ViAs) gjorde också bra poäng: 623,1 och slutade nia. Rosenlew var sjua i finalen. MCS-gränsen för flickor är 623,4 och MQS-gränsen är 626,8 poäng.

Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) segrade i M20 luftpistol.

Lasse Kurkelas (RS) grundtävlingsresultat i M20-klassens luftpistol blev 556 i dag. I går sköt han 562 poäng. Kurkela slutade sexa i öppningsfinalen, i dag vann han med 17–11 mot Sveriges Christian Sternbrink i guldmatchen. (För pojkarnas luftpistol är MCS-gränsen 570 poäng och MQS-gränsen är 572 poäng.)

Lumi Saikkonen (Raseborgs Skyttar) femma idag i D20 luftpistol.

I N20-seriens luftpistol var Ella Hakalas (IMAS) grundtävlingsresultat 553. Vilja-Alina Ahokangas (KokMAS) fick 550 och slutade trea bakom Haga. Lumi Saikkonen (Raseborgs Skyttar) gjorde 544 i dag. (MCS-gränsen för dam juniorer är 564 och MQS-gränsen är 566 poäng). Ahokangas vann med 16–14 över Hakala i guldmatchen i finalen. Hakala vann gårdagens lopp. Saikkonen var fyra i finalen i går, femma i dag.

Swedish Cup avslutades på fredagen i Sävsjö. Finland tog fem medaljer på öppningsdagen av svenska cupen på onsdagen och sju på torsdagen. På fredagen var det totalt fyra, då Lumi Saikkonen Raseborgs Skyttar vann flickornas luftpistol och Aleksi Leppä vann silvermedalj i herrarnas luftgevär, Joonas Kallio i herrarnas luftpistol och Marjo Yli-Kiikka i veteranernas luftgevär. Ella Hakala fick en bronsmedalj i flickornas luftpistol.

Sebastian Långström (RS) åttonde i finalen

Aleksi Leppä (HAS) sköt i dag 627,4 poäng. Australiens Jack Rossiter besegrade Aleksi i guldmatchen med 17–7. Sebastian Långström (KSF) och Riku Koskela (P-HU) fick 624,2 respektive 623,9 i herrarnas luftgevär idag. Koskela var femma och Långström åttonde i finalen.

Alexandra Rosenlew (ESF) sköt 625,3 som överskrider MCS-gränsen slutade sexa i finalen.

Tre juniorskyttar sköt över MCS nivån i Sävsjö: Alexandra Rosenlew (ESF) och Minea Terkola (Salon Seudun Shooters) i flickornas luftgevär (Rosenlew 625,3 och 623,7, Terkola 624,9) och Lauri Syrjä (AsAs) i pojkarnas luftgevär (622,6). Syrjä och Aleksi Kasi (IMAS) hade redan tidigare brutit MCS-gränsen en gång. Syrjäs poäng idag var 619,4 och Kasis var 616,0. Rosenlew var sexa i flickfinalen och Syrjä femma i pojkfinalen.

I damernas luftgevär sköt Marianne Palo (IMAS) och Essi Heiskanen poängen 626,4 respektive 626,3. Heiskanen, som flyttade till damklassen i år, satte ett bra personligt rekord. Duon gick vidare till final, där Palo var femma och Heiskanen sjua.

Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) slutade idag femma i luftpistol M20-klassen

I luftpistol M20-klassen blev resultatet i grundtävlingen av Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) idag 560 poäng. De föregående dagarna sköt han 556 respektive 562 poäng. (För pojkarnas luftpistol är MCS-gränsen 570 poäng och MQS-gränsen är 572 poäng.) Kurkela vann gårdagens final, i dag slutade han femma. Iivari Kelhä (RSA) gjorde 546 i grundtävlingen och var fyra i finalen.

Lumi Saikkonen Raseborgs Skyttar tog guld i luftpistol för dam juniorer D20

I N20-klassen luftpistol sköt Vilja-Alina Ahokangas (KokMAS), Ella Hakala (IMAS) och Lumi Saikkonen (RS) poängen 552, 551 och 540. MCS-gränsen för tjejer är 564 och MQS-gränsen är 566 poäng. Alla tre gick till final. Lumi Saikkonen besegrade Sveriges Jasmine Krankedon med 17–13 i guldmatchen. Hakala var trea och Ahokangas femma.

Alla Swedish Cup resultat finns på tävlingens hemsida. Du hittar resultatgränserna för EM här och resultatuppföljningen för uppvisningstävlingarna här